Saturday, November 1, 2014

Trip to Koh Samui , April 2014 - Day Two ( Part One )

Assalamualaikum .. !

Haha .. itu dia setelah berkurunnnnnnnnn x update ape2 kt blog ni , bersawang berlipas bagai .. Atas permintaan kwn2 , aku gagahkan diri jugak update smpi abes entry Trip to Koh Samui ni .. Byk jugak ingat2 lupa ni .. taram lah labuu !!

Day two , aku bgn lewat sket time tu .. nk dkt pukul 9 pagi jugak baru aku terjagaaa .. keletihan yg amat sbb berjalan dr siang ke malam .. sampai hotel pn nk dkt pukul 2 pagi .. mauuu x oberdosee tido kan .. Bangun2 jek , Lactasoy soymilk ni yg aku cari dulu .. SEDAP GILS !!!! tak tipu !! aku bkan jenis yang suka minum air soya .. tp bila first time rasa chocolate soybean ni , aduhaiii .. tangkap leleh terusss .. sekotak ni 15 BAHT jek uolss .. murah nk mati .. pindah thailand laa cmni .. hahahaha






Lepas mandi and bersiap , aku x buang masa dah .. keluar JJCM lah .. lapaq ni .. perlukan breakfast yg sodap .. then aku prasan yg kt Koh Samui pun ade The Coffee Club yg sama mcm time aku pg pattaya bulan 2 hari tu .. mmg x buang masa lah kan .. terus ke sana .. kedainya btol2 kt main chaweng beach road .. senang sgt nk cari uolss .. Portion besar , ada byk choice !! yg pentingggg sedapppppppppppppppppppp .. and yg paling best , xde tax uolsss .. mmg byr utk hrga makanan yg korg order hajeee .. Malaysia ado cmni ?? hadoooooooooooo weii .. kt kedai tomyam meja merah jek lah uolsss .. 




Ni lah pemandangan chaweng main road .. bebtol dkt dgn chaweng beach .. time pagi , mmg x busy lgsg jalannya .. maklum laa .. kelab malam haje yg bersepah kt sini selain drpd company2 yg jual mcm2 pakej utk tour kan .. wayar selirat tu as usual  lah .. bkan thailand namanya if xde wayar selirat .. DARJAH KEPANASAN sgt tinggi yer , so anda dinasihatkan pakai la sunblock bebanyak , pakai cap .. palingggggg senang , bwk ler payung if takot hitam .. ahahhhhaa .. kbai ..  




Inilah pemandangan Chaweng Beach .. time ni awal lagi .. tghari pon belum .. area beach ni pon blom crowded dgn manusia .. yg ramainya abe2 thailand yg berkulit tanned tgh sibuk membanting tulang utk start bekerja .. mcm2 aktiviti ada kt tepi pantai ni , u name it .. aku sempat berjalan separuh dr pantai chaweng ni jek .. x sanggup menahan kepanasan .. 



Mat dan minah salleh yg x reti panas .. hahahaa .. berjemur ler korg .. 



Ni ha laki haku dok bergambar depan hotel The Library .. mmg bebetol mengadap Pantai Chaweng hotel ni .. cantik gilerr weii hotel ni .. harga dia pon cantikkk .. xdpt nk snap pic hotel ni , sbb mmg org yg x stay kt hotel ni , xleh masuk dlm kawasan pon .. swimming pool dia torbaekkk .. air warna merah darah wei .. ngeri ke idok if nk terjun dlm tu ? gagagagga .. 






Ini plak central festival .. shopping mall yg open concept .. mmg terbuka seluas luasnya .. ade aircond dlm kedai jek uolsss .. kt area depan kedai non hado aircond .. maka berkicappppp laaa kau berjalan2 dlm mall .. btol2 tgh chaweng shopping mall ni .. mmg korg confirm akan lalu depan mall ni .. senang haje nk cari .. byk jugak kedai dlm ni .. dlm ni pon ade lg The Coffee Club .. byk nar plak kedai coffee club ni kan .. 





Hahahahaa .. tu nampak x tu tourist kt depan tu ? hahahahaha .. laki aku lettew .. semangat narrr berjalan2 dia ni .. 




Disebabkan kepanasan yg melampau and ketiak pun dah berkicap , duduk ler rehat sambil mengopi and mengshake kan diri kt The Coffee Club .. yg best nya pg koh samui ni , wifi merata2 .. trip this time , aku x beli pon simkad thailand .. sbb mane2 pegi pun , even kedai makan bodo pondok kayu pun , ade wifi uolsssssss .. mmg syiokkkkk !!!!






Abis melepak , ketiak pon dah kering .. perot dah terasa lapar balik .. and sebelum aku pg koh samui , as usual lah .. mmg kena study sket tempat makan halal ni .. and jgn risauuuu ... byk sgt kedai Muslim kt Koh Samui ni .. pendek cita , mmg korg x kan kebulur or makan magi cawan dlm bilik hotel pnya lah .. 

Ktrg terus menuju ke Ehsan Muslim Restaurant .. dekat jugak dgn chaweng main road tu .. nk senang cita , dia dkt sgt dah dgn chaweng night market .. if korg x tgk signboard ni btol2 , mst korg x perasan .. kedai dia ni tepi jalan jek .. and kecik someyyy jek .. hahaha .. ktrg pon just nk alas perot jek sb byk lg aktiviti nk di buat petang kang kan .. 




Aku if pegi thailand , mmg x sah if x order Teh ais !!! sedap weiii teh ais thailand ni .. rasa dia berlomak cm lomak di badan aku .. hahaha .. ktrg order x byk pon .. order tomyam campur yg super sedap ! , yg tgh tu x silap aku nama dia glass noodle ape tah .. mcm kerabu soohoon cmtu la .. tp mmg terbaek lah rasa dia .. masam , masin , pedas manis dia mmg kick !!! sambal belacan dia xyah cite , aku tatau lah dorg letak dadah ape .. aku dok ratahhh jek timun dgn sambal belacan tu .. imaginen timun sejuk , cicah kt sambal belacan pedas pedepow .. x ke mcm ada konsert metallica dlm mulut ko ? mmg torbaek !! yang paling penting .. NASI SEPARUH JEK UOLSSS !! hahahah





errr ... aku tatau lah laki sape ni .. ni jek pon dah leh membuktikan betapa sodapnya makanan kt kedai ni even kedai makan kayu jek wei .. best mmg best !!






Lepas makan jek , ktrg round2 town Koh Samui lagi .. jalan kt koh samui ni sgt senang uolss ! confirm xkn sesat .. yg penting , study dulu mane tempat korg nk pegi , then silalah guna google maps .. akan sampailah korg ke tempat yg korg tuju .. sebelum tu , kena la isi minyak angry bird kitorang dulu kan .. kikiki .. kt Koh Samui ni ada sgt banyak petrol station yg besar mahupun yang kecik .. korg xyah lah beli yg dlm botol yg dorg jual 40 baht tu .. sbb rugi .. sikit sgt .. if isi kt petrol station , korg isi 50 baht pon dah dpt byk .. cukup utk jalan2 sehari .. kena la pandai berjimat yer if nk berjalan merata ahhahaha .. 


Tetibe aku pun teringat yang kt Koh Samui ni ada tiger show .. TIGER SHOW yang REAL TIGER yer .. terus aku ajak laki aku pegi sana .. Time tu dah nk dkt kol 3 pm dah .. tp malangnya , xde rezeki .. dah tutup rupanya ! kemain awal tutup .. sakit hati aku tauuuu ! lenkali kena pegi awal sket sebelom tengahari tu , dah kena tercanguk  kt sana .. baru lah leh jumpa dgn harimau malaya .. ehhh harimau thailand .. :D if x dah boleh dah touch touch the tiger .. kihkihkih





Lalu pulanglah kami ke pangkal jalan dengan hati yg remuk sbb x dpt selfie dgn sang rimau .. on the way nk balik , ktrg ternampak satu rumah tepi jalan ni .. very the scary .. dia mcm muzium .. aku lupa laa plak muzium ape .. tp mcm syahdu jek kelihatan .. xda org pn time tu .. so mampu benti and snap pic jek lah kan .. ini lah rupa muzium yg scary tp unik tu .. 




Lepas tu boleh plak tergatal singgah kt Fisherman Village kt area BoPhut Beach .. tempat ni dekat jek dgn airport Koh Samui .. penuh dgn restoran2 seafood kt sini .. boleh pilih mane yg korg nak .. tp ktrg just jenjalan cuci mata jek , sbb malam ni dah decide nk romantic dinner kt Muang Samui Villa ~ hikssss ..





By the time kitorang nak balik hotel , hari pon nk senja dah .. br pukul 6 cmtu uolssss .. tp sunset sgt lah cantik , ktrg pn park motor kt tepi jalan .. lalu menikmati keindahan sunset di Koh Samui .. gittewwwwww ..





So sambung lah aktiviti malam ktrg kt entry Day Two , Part Two okeyy ? 


Laterssssssssssssssssssssss

No comments: