Thursday, May 1, 2014

Trip to Koh Samui April 2014 - Day One ( Part One )

Holla holla holla ..

Pada 8 April 2014 , aku selamat pergi dan balik ke Koh Samui Thailand ..Trip kali ni hanya untuk 5 hari 4 malam ..Advance birthday gift katanya ..Beli flight ticket pun seminggu sebelum pergi .. Rezeki jgn ditolak .. yer tak ? HAHA ! 

Nasib baik la aku dah study pasal Koh Samui ni , if tak .. memang sesat barat ler kat sana ..Dengan menaiki Air Asia , now everyone can fly ! Bhahahahahah .. tuik tuik ..

Flight pada 8th April 2014 , 10.50 pagi .. haa amek kau .. kol 6.30 pagi kitorang dah bertolak ke LCCT .. Kali ni kitorang pilih utk naik bas dari KL Sentral ke LCCT .. kenape ? 

Sebab bas sentiasa ada dan berlepas setiap setgh jam .. kan mudah tu ..if naik ERL pn bagus jugak , tp tu lah .. ERL ni berlepas tak tentu masa .. nanti terkejar2 .. Dan seperti yang dijangka , awal weiii ktrg sampai LCCT .. kol 9 dah sampai .. ape lagi , breakfast dulu la kan .. then xsempat nk melanguk lama pn , dah boleh check in ..ramai btol orang naik flight pagi ni .. almaklum lah .. flight pagi ler murah yer tak ?? 





Pagi tu lambat sikit boardingnya .. tatau lah kenape .. dah pukul 10.30 , x panggil2 masuk lg .. tah kenape lah ..siap ade omputih2 yang berlari sebab ingatkan dah tertinggal flight .. tercanguk menunggu nya haa

Akhirnya di panggil juga .. FYI , untuk ke Koh Samui .. korg boleh menaiki Air Asia dan berhenti di Surat Thani ..Penerbangan plak mengambil masa 1 jam 30 min sahaja .. x lama pun .. x panas pn muntuik ..

Kemudian korg perlu menaiki bas dari Surat Thani Airport ke Donsak Terminal utk ke Koh Samui ..Naik bas ni pun dah makan masa 1 jam 45 min tau .. nasib baik xde kesesakan lalu lintass .. hahaDari Donsak Terminal ke Nathon Pier, Koh Samui plak mengambil masa selama 1 jam 45 min ..  Okay la okay la .. aku bagi info terang2 skettt mcm kt bawah ni ..

Surat Thani  Airport  to Terminal Don Sak by bus = 1 hrs 45 mins

Terminal Donsak to Jetty Nathon Terminal by ferry = 1 hrs 45 mins

Jetty Nathon Terminal to Hotel in Koh Samui = 45 mins 

Aku suggest korang beli tiket siap2 dkt Surat Thani Airport .. Cari kaunter Seatran Ferry .. Dorang ada jual complete package 3 in one terus .. bas + ferry + hotel transfer .. 540 baht per person .. ALL IN ! if korang nak beli utk bas + ferry jek pun bolehhh .. 340 baht sahaja .. tapi nanti terpaksa laaa korang mencanak cari transport utk ke hotel .. kan ke byk keje tu kan .. haaaa so the choice are all yours ! 
·       
HAHA ! Jenuh kannn ? 

Untuk yg nak travel STYLO camni , boleh lah cuba ..tapi untuk yang bawa anak kecik , aku sarankan ambik la direct flight ke Koh Samui dgn FireFly ..Kenapa aku x naik firefly ? SEBAB DAH NAK DKT SONGKRAN FESTIVAL ..Flight mahal nk arwah wei ! pembaziran hajeee ..

SO .... 

KOH SAMUIIIII , tunggu aku datang .. kihkihkih


Muka excited sangat kan ? 

X sabar lettewwww nak menikmati selaran matahari Koh Samui ..

well , well , well ..

HELLO KOH SAMUI !



** Bersambung di PART TWO ..

2 comments:

mynie nur said...

Thanks info yg sgt membantu... mmg nk tau sgt mcm mane nk g koh samui from surat thani airport. hotel ape yg paling dkt ngan town ea? yg senang sbb xde transport

Amalina Ibrahim said...

Maaf dear .. sy dah lama x bukak blog .. hehehe .. tatau lah awk dah kesana ke belum .. byk hotel kt main area .. tp mmg u akan perlukan motor utk jalan2 sekitar koh samui .. adventure !