Thursday, May 1, 2014

Trip to Koh Samui April 2014 - Day One ( Part Two )

Haha ! Part two punya cerita lah yer .. Kang buat dlm satu entry kang , juling plak mata korang membaca ..

Haaa for ur info , Airport Surat Thani ni kecik jek .. Kaunter imigresen pun ade 3 jek .. so beratur ler cecepat okay if korang nak selesa .. sbb dalam airport ni pon terasa bahangnyaaa .. Lagipun korang nak kena pegi beli tiket feri lagi , nak pegi toilet lagi , nak dapatkan seat yg selesa dlm bas lagi .. Bas double decker hokeyyy !! alaaa mcm bas Sani ekspress tu .. so jgn buang masa okay ? 

Ini lah airport Surat Thani .. kecik haje .. korang keluar jek dr tmpt arrival tu .. laju2 pegi kat kaunter Seatran Ferry tau .. ada dekat seblah kanannnnnnnn dlm airport tu .. ikot macam suggestion yg aku beritahu kat entry Part One tu tau .. ! Ada jugak company ferry lain mcm King Ferry , Lomprayah Ferry .. so terpulang pada masing2 lah nak pilih yg mane .. so far, aku x menyesal langsung pilih Seatran Ferry ni .. sbb punctual gila !! if ckp nk gerak kol 2 pm , kol 2 lah dia gerak .. 


Aku xbyk snap pic dlm ferry ni , sbb aku bantai tido ! whahahahahaha .. qada balik yang x tido malam sebelumnya .. so inilah satu2 nya pic yg ada dlm handphone aku utk tatapan korang .. besorrrrrr tau ferry ni ! siap ade canteen kt dlm ferry ni .. sejukkkkkkk .. aircond mmg kuat .. tp if korang nk kulit korang jadi super sawo matang , boleh la naik dkt sun deck ferry ni .. omputeh jek yg penuh atas ni .. siap tanned kan kulit yer .. tanggal t shirt and berjemur .. curlass JAH ! mak x sanggup .. panasssssss berdengungggggg !




Cukup 1 jam 45 min atas feri , then sampai lah aku ke Koh Samui .. dan akan ditransfer ke hotel ler kan dgn menaiki van besor 12 seater tu .. nasib baik sejuk .. korang akan siap dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil mengikut kawasan hotel yang korang duduk .. 45 min jugak lah aku nak sampai hotel time tu .. Terasa jauh gila perjalanan .. 

Aku check in dekat Chaweng Lakeview Condotel di Bo Phut area ..  Terbaikk wei hotel ni .. Dia ala2 apartment gitew . Siap ade kitchen . Bilik besarrrr nak arwah ! Sumpah selesa gila .. Sunyi .. so sesuai la utk berehat2 kan .. Memula nk ke hotel ni , ntah mana2 jalan laaaa si driver ni masuk .. cuak gak siap masuk lorong2 umah orang yang penuh dgn anjing .. but bila kitorang jalan sndri without driver, takde lah jauh mana pon .. dekat haje rupanya dgn town iaitu Chaweng Beach.. kitorang plak duduk dkt area Bo Phut .. but memang nak kena ade transport .. so kitorang sewa jek motor kt hotel .. 200 baht jek sehari bersamaan dgn RM 20 .. mudah memang mudah !!








Terbaikkkkkkkkkkkkkkkkkk kan ? HAHA ! sumpah aku x menyesal duduk kt hotel ni .. selesa , besar dan yang paling penting .. MURAH WEI !! hahaa .. silalah rerajinkan diri anda untuk google info hotel ni okay ? :P Memandangkan kitorang sampai pun dah pukul 4 lebih , rehatkan bdn kejap .. mandi dan bersiap utk keluar makan .. lapar gilos wei ! 

Berbekalkan maps yg kitorang amek kt lobby hotel , mulalahhh mata meliar jek tgk maps Koh Samui ni .. Kitorang bercadang nak pegi makan dkt Melayu Samui Seafood yang asyik dimentioned dkt merata blog lain yg pernah ke Koh Samui .. Terletak di area Muslim Fishing Village dkt are Ban Hua Thanon .. if dr hotel kitorang ni , mmg senang sgt ! jalan nya memang lurussssssss jek ! no bengkok2 yer .. jgn gatal2 nk masuk lorong2 lain .. dia mmg dkt jalan besar .. ha gitu .. straightttttt jek follow signboard yg nk ke Ban Hua Thanon .. korang akan start dr area Chaweng , then ke area Lamai , then akan sampai ke area Ban Hua Thanon .. MUDAH HAJE !

Landmark Melayu Samui Seafood ni , korang cari jek Masjid Nurul Ihsan .. satu satu nya masjid yang ade kt Koh Samui nun .. x sampai 50 m dari masjid ni , korang akan nampak dah restoran ni .. Owner nya org Pattani .. boleh kecekkk kelatee .. so senang korang nk order makanan kan ? :D 

Sementara nak ke Ban Hua Thanon ni , kitorang dah lalu dekat LadKoh View Point .. so da alang2 lalu kan , singgah la jappp snap pic .. gitewwww !!!! tepi jalan jek chuolsss .. :D 



Akhirnya selepas lebih kurang 40 min pencarian restoran ni .. sampai juga kitorang ! Dah gelap dah time tu .. baru pukul 6.30 ptg if im not mistaken .. kan Thailand ni lewat sejam dari malaysia .. so memang dah gelap ler di waktu ittew .. Memang sampai2 jek , tgk kedai kosong jek .. sbb nya dah nk maghrib kan .. korang memang TAK AKAN PERASAN signboard restoran ni .. sbb memang xda signboard yang akan directly tunjuk kt mana restoren ni .. so korang KENA CARI SIGNBOARD MASJID NURUL IHSAN .. okay ? ada paham ? then pegi jek ikot arah masjid tu .. then nnt korang ke dpn lg dlm 50 min .. restoran ni akan berada di sebelah kanan korang .. OKAY ?

Kitorang x buang masa dah .. selepas disambut mesra oleh ownernya .. lupaaaa daa ape nama abg tu .. kihkih .. memeyyy terus order lah .. nk try siakap .. ikan abissss fulok .. so order ler tomyam seafood , sotong goreng kunyit , kangkung .. itu jek yg hade .. terbaikkk wei !!!!!! dibagi pulak sambal belacan super power pedepowwww .. berair2 wei idung aku .. tapi alahaiiii .. SEDAP NAK ARWAH ! pedasss gile tahap babun pn , aku dok cicah gakkk timun sejuk yg baru dipotong tu dgn sambal belacan .. kenot tahan .. my nepsu is going so highhhhh kenot turun2 anymore .. NAHHH ! Sila jamuu mata ..




Sedap tak terhingga ! aku siap order Teh ais 2 ! kepedasan yang teramat .. if pg thailand, jgn la lupa try Teh ais hokey ! the best teh ais in the world bagi aku .. memang sedap ! anney mamak NZ pn xbuat air teh ais sesedap ini .. HAHAHAHAHAH DRAMA QUEEN btol aku ni ..


Lepas mkn , kitorang balik ke arah Chaweng beach .. saja jalan2 cuci mata .. nak tau ape yg ada sebenarnya .. gitewww .. so naiklah motor yg super best siap ade angry bird kt plate no dia tu ke arah Chaweng .. besttttttt menikmati angin malam .. cehwah !!! dalam pada best tu , dah sampai dkt area Chaweng ni .. boleh plakkkkkkkk tayar belakang bocor .. hangin satu bdn aih .. nasib baik laa selepas beberapa adegan drama berlaku , jumpa gak ktrg kedai motor yg still bukak lg dekattttt dgn Chaweng Walking Street .. alhamdulillah .. ni sbb laki aku berat sgt la ni sampai bocor tayar belakang ! hahhahahahahahaahah .. padahal aku yg duduk belakang .. ACANER TU ? 


Angry Bird siap kt plate no .. KAU HADO ??? .. ni yg mendatangkan angry ni .. first day dah jadi gini .. Alhamdulillah .. selama 5 hari kat sana , ini jek la musibah yang jadi .. malam plak tu .. nasib kitorang memang baik .. kena paku rupanyaaa .. nasib baik lah kedai motor ni bukak lagi .. itu pun ada pakcik teksi yang btau kedai dkt lorong ni still bukak .. so LEGAAAAAAAAAAAAAA !! terima kasih avanggggggg .. 160 baht uolssss .. * nangissssssss *


Malam kitorang blom berakhir lagi .. sambung round2 uolsssss .. Merata lorong kt Chaweng kitorang masuk .. dari bar ke restoran la semua ktrg masuk .. dan bermula la adegan " ohhhhh ini lah hotel tu .. kira dlm maps dia cenggini cenggitu " haaa lebih kurang gitew laaaa kitorang dok imagine balik saat2 kitorang dok survey etc psl Koh Samui ni .. end up kitorang singgah kat Chaweng Night Market ni sbb ade rock band tgh perform .. laki aku mmg suka rock band2 ni .. mmg kaki live band ! hahhahh .. Chaweng Night Market ni plak bukan bukak hari2 tau .. hanya bukak pada hari Selasa , Khamis , Jumaat dan Sabtu .. gitew .. So melepak lah kami disitu sebentar sambil mengunyah2 lagik .. OPSSS !






Aku dengan makanan memang x dapat dipisahkan .. aku sangat sangat sangat sangat jatuh cinta dgn sweet corn Thailand .. sedap sgt ! creamy !!!!! x sama mcm yg dijual dkt KL ni .. Melayan Mai tai , mocktail gitew .. tanpa alkohol yer ! itu pasti ! and also mango sticky rice .. NOMNOMNOM .. Makan sambil layan live band dan melayan bebelan lakiku yg bising sbb aku asyik makan haje .. errrrrrr

Habis jek makan and layan live band , mulalah kitorang berjalan ke main area Chaweng Beach .. happening walaupunnnnn malam selasa .. Jalan punya jalan sepanjang jalan Chaweng tu , mcm2 la yang boleh dilihat .. cabaret show bersepahhhh .. ehh .. bkan jalan .. kitorang atas motor jek pon .. so motor bermotor lah kitorang sepanjang jalan .. lalu plak dpn satu The Duke rock bar ni .. STYLE GILOSSS Suara makcik tu .. selamber jek kitorang berenti and singgah situ fulokk utk layan live band .. LIVE BAND lagik .. atuiii ..



Laki aku as usual la .. memang suka layan live band .. tidak dpt disangkal lagi .. AKU ? memang tanpa perlu disuruh , selamber aku order makan lagi .. sedangkan perot mcm nak pecah ni .. HAHAHAHAHA .. sebakul kena bebel lagi aku malam tu .. KASIHANNNNN


SEDAP WOH bbq chicken wing ni .. siap ade blue cheese .. dip dip skittt .. lalu makannn !! x abis pon .. aku makan 2 ketul jek .. LAGI LA BERBAKUL kena maki .. bkan bebel lagi , maki terus ! styleee laaaa awk niiii bebyyy .. *nangis dalam hati*

Badan pun super penat , dah kol 12 lebih time tu .. mata macam ade gam .. so moh ler fulang cik avang oi .. esok kan masih ada .. GITEW statementttt ..

so end of day one !!!

** DAY TWO - to be continued 

Trip to Koh Samui April 2014 - Day One ( Part One )

Holla holla holla ..

Pada 8 April 2014 , aku selamat pergi dan balik ke Koh Samui Thailand ..Trip kali ni hanya untuk 5 hari 4 malam ..Advance birthday gift katanya ..Beli flight ticket pun seminggu sebelum pergi .. Rezeki jgn ditolak .. yer tak ? HAHA ! 

Nasib baik la aku dah study pasal Koh Samui ni , if tak .. memang sesat barat ler kat sana ..Dengan menaiki Air Asia , now everyone can fly ! Bhahahahahah .. tuik tuik ..

Flight pada 8th April 2014 , 10.50 pagi .. haa amek kau .. kol 6.30 pagi kitorang dah bertolak ke LCCT .. Kali ni kitorang pilih utk naik bas dari KL Sentral ke LCCT .. kenape ? 

Sebab bas sentiasa ada dan berlepas setiap setgh jam .. kan mudah tu ..if naik ERL pn bagus jugak , tp tu lah .. ERL ni berlepas tak tentu masa .. nanti terkejar2 .. Dan seperti yang dijangka , awal weiii ktrg sampai LCCT .. kol 9 dah sampai .. ape lagi , breakfast dulu la kan .. then xsempat nk melanguk lama pn , dah boleh check in ..ramai btol orang naik flight pagi ni .. almaklum lah .. flight pagi ler murah yer tak ?? 





Pagi tu lambat sikit boardingnya .. tatau lah kenape .. dah pukul 10.30 , x panggil2 masuk lg .. tah kenape lah ..siap ade omputih2 yang berlari sebab ingatkan dah tertinggal flight .. tercanguk menunggu nya haa

Akhirnya di panggil juga .. FYI , untuk ke Koh Samui .. korg boleh menaiki Air Asia dan berhenti di Surat Thani ..Penerbangan plak mengambil masa 1 jam 30 min sahaja .. x lama pun .. x panas pn muntuik ..

Kemudian korg perlu menaiki bas dari Surat Thani Airport ke Donsak Terminal utk ke Koh Samui ..Naik bas ni pun dah makan masa 1 jam 45 min tau .. nasib baik xde kesesakan lalu lintass .. hahaDari Donsak Terminal ke Nathon Pier, Koh Samui plak mengambil masa selama 1 jam 45 min ..  Okay la okay la .. aku bagi info terang2 skettt mcm kt bawah ni ..

Surat Thani  Airport  to Terminal Don Sak by bus = 1 hrs 45 mins

Terminal Donsak to Jetty Nathon Terminal by ferry = 1 hrs 45 mins

Jetty Nathon Terminal to Hotel in Koh Samui = 45 mins 

Aku suggest korang beli tiket siap2 dkt Surat Thani Airport .. Cari kaunter Seatran Ferry .. Dorang ada jual complete package 3 in one terus .. bas + ferry + hotel transfer .. 540 baht per person .. ALL IN ! if korang nak beli utk bas + ferry jek pun bolehhh .. 340 baht sahaja .. tapi nanti terpaksa laaa korang mencanak cari transport utk ke hotel .. kan ke byk keje tu kan .. haaaa so the choice are all yours ! 
·       
HAHA ! Jenuh kannn ? 

Untuk yg nak travel STYLO camni , boleh lah cuba ..tapi untuk yang bawa anak kecik , aku sarankan ambik la direct flight ke Koh Samui dgn FireFly ..Kenapa aku x naik firefly ? SEBAB DAH NAK DKT SONGKRAN FESTIVAL ..Flight mahal nk arwah wei ! pembaziran hajeee ..

SO .... 

KOH SAMUIIIII , tunggu aku datang .. kihkihkih


Muka excited sangat kan ? 

X sabar lettewwww nak menikmati selaran matahari Koh Samui ..

well , well , well ..

HELLO KOH SAMUI !



** Bersambung di PART TWO ..