Tuesday, April 30, 2013

Holiday in Krabi - Phuket 2013 Part 1

Hello hello ! 

hari ni baru lah berkesempatan nk share dgn uols about our holiday hari tu seperti yang di janji kan .. 

Flight ktrg on 29 Mac , 7.55 am .. haha .. kelabu mata nk bgn awal , bersiap pg LCCT .. tp xde la kelabu sgt mata , sbb mmg xleh tido pn .. takot terlajak .. tp sbb excited pn yer ! hahaa .. so kol 5 am ktrg da bergerak da dr umah ke LCCT .. kereta parking mane ? alaa senang jek .. ktrg parking kt Zone C .. murah lah sket dr zone D yg dpn terminal tu .. total for 5 days parking was RM 149.50 .. Hihu .. pejam mata jek la bayar nya yekk .. : P


so jadi penunggu la kami kt lcct nun sbb nk tunggu gate bukak .. si laki bini berdua ni plak kelaparan .. McD penuh sgtttt plakkkk .. nk queue pnya lah panjang , so leh lupakan jek lahhh nk bekpes McD yer dak .. last2 , dunkin donut jugak jd pilihan ktrg .. so makan la sorg sebijik donut just nk wt lapik perot .. hewhew


Settled makan , gate pn da bkak .. ape lagi .. ayuh melangkah ! hahaha semangat gile kauuuu :P 

Hello Hello Krabiiiiii :D 



Di sebab kan kitorang hanya makan sebiji donut kt airport tadi .. dengan ini saya mengistiharkan , sy telah membelanjakan wang saya utk beli makanan dlm flight .. hehu !! Menyesal plak rasanya x order online siap2 .. udahhhhhhhhhhhhhhhhhh melakukan pembazirannn ! Hahaa .. encik gemok itu , katanya xnk hape2 .. bila di order , laju jek makan nya .. CEH ! 


Sampai jek kt airport krabi , airport nya xde la besau mane pn .. LCCT 4x ganda lg besau dr airport krabi ni haa .. nk settle dkt immigration pn kejap jek .. x lame pn .. sbb ade 6 kaunter di buka .. and flight pagi tu plak , hnya dr Kuala Lumpur jek .. pung pang pung pang .. da siappp !! Haa lupa plak .. perjalanan ke krabi dr KL mengambil masa selama 1 jam 45 min jekkk .. pejam celik , sampai sudeyyy .. So after that , ktrg pn dok lah menjengah ape yg ade kt airport tu sbb awal lagi kan .. 7.15 am local time .. perlu di ingat yer , di thailand .. waktu dorg ni sejam lewat dari Malaysia .. 




Tapi kannn seb baek kedai2 dlm airport semer dah bkak .. ikotkan itinerary ktrg , mmg ktrg nk naek bas jek .. tp disebabkan kegedikan yg melampau dan selepas buat kira2 .. kitorang decide untuk sewa jek kereta + driver utk ke Phuket .. 3000 baht wei .. bersamaan dgn RM300 ++ hokek .. P O K A I ! tp alah bisa tegal biasa .. eh btol ke perumpaan ni ? hahaha .. sesuaiii kerrr nak guna .. gitewwwww .. Senang pn senang sebenarnya bila sewa keta + hire driver ni .. dah tentu2 x sesat UOLS !! :p Curlas x kitorang ?? Keta sewa honda civic trus .. x menahannnnnnnnn .. :D 




Almost there baybehhh !! FYI , perjalanan dr Krabi ke Phuket mengambil masa lebih kurang 3 jam .. Tp di sebab kan kakak driver tu drive leh tahan laju , dlm 2 jam ++ jek ktrg da sampai Phuket !! Besttttttttttt .. Hello Phukettttttttttttttt !! and FYI once again , dkt phuket ade PFO hokey .. Phuket Factory Outlet dan leeebihhhhhhhhhhhhhhhhhh besar dr JPO .. malangnya , x smpt singgah .. hewhew ! Ce tgk pakcik kt dlm pic tu , gayaaa tourist x menahan .. gagagagaga .. Lets rock on Phuket city beybeh .. 



By the way , ktrg sampai Phuket pn dlm 11 am camtu .. so masih awal lg untuk check in .. biasa lah , if check in mst after 2 or 3 pm kan .. tp ktrg x kiraaaaaaaaaaa ! pegi gak serang hotel dulu .. kengkonon nk try luck lahhh if dpt check in awal kan .. if x dpt , ingatkan nk drop luggage/bags etc dulu kan .. dan alangkah best nya bila ahmoi yg jaga reception tu bg ktrg check in !!!! * lompat bintang * .. ktrg pn xkn la nk lepaskan peluang keemasan ni kan .. 


The Banana Leaf ! Hotel ini sangat superb ! Cuba teka berapa hrga bilik ni utk 3 days 2 nights ? tekaaaaaaaaaaa cepatttttttttttttt !! Hahahahahah .. Only RM 166++ !! Hebat tak ?? So rerajin laaaaa survey dulu hokey before book mane2 hotel .. make sure hotel yg korg choose tu , in the heart of Phuket city .. senang nk ke mane2 .. hotel ni plak dkt sgt dgn holiday villa + hard rock cafe Phuket .. dgn hrga and bilik yg superb cantik ni .. sgt worth it kan ?? Thank you Mr google !! :D So ape lg , masa untuk refresh kan diri before berjalan + isi perot yg lapar itewwww .. Cadangnya nk makan dkt Jungceylon Mall if ikot dlm itinerary , and yes ! kami berjaya ikot plan seperti yg dirancang .. !! 


Mari jalan2 ! haaaaa .. jangan lupa tau , Thailand ni kan one of the negara yang beriklim Monsun Tropika .. so tahap kepanasan die tu mmg lagi superb dr panas dkt Malaysia .. hoho !!! * baru panas dunia ni alyn .. tsk tsk * siap ade keek lg psl phuket .. boleh tgk di sini yer


So ktrg mmg makan dkt food court dlm Jungceylon Mall .. Mall ni x jauh dr hotel yg ktrg stay .. 15 mins walking distance jek .. disebabkan ade banyak kedai2 disepanjang jalan nak ke mall ni , mmg korg xkan perasan lahhhhhhhh dgn 15 mins tu .. tetibe jek dah sampai ! wallaaah .. Foodcourt ni di GF Jungceylon Mall ni .. sgt selesa .. yer lah , beraircond kan .. sejuk jek rase .. and sangat x susah utk korg nk identify stall mane yg korg nk order makan .. sbb ade satu jek stall yg menjual makanan halal .. Islamtai bangjai if im not mistaken .. dah lupaaaaaaaaaaaaaa lahhh nama kedai nya .. T-T .. tu laa .. peram lame sgt entry ni haaa .. hamek kau .. lupaa terus .. tp lebeh kurang gitu lahhh nama stall die .. stall dieee yg plg ujung and dkt dgn drinks counter tu .. and one more thing , if korg makan dkt food court ni , dorg menggunakan sistem kad mcm kad touch n go tu .. kena topup kad tu dulu , then br korg boleh pg byr makanan korg dkt stall yg korg order td tu .. curlas kan ?? sempoi jek lunch ktrg tghari tu .. sbb nk rase jek kan .. ktrg cuba tomyam .. nasi goreng tomyam , kailan .. and nasi goreng seafood .. superb ! mmg sedap !! range hrga plak dlm 100 - 250 baht .. tgk ler ape yg korg order kan .. tp mmg worth it la harga dgn kesedapannya .. hewhewhew :P 

Lepas abes lunch jek , ktrg berjalan lg .. yer lah .. terasa mcm awal jek lg kan .. so berjalan ler kami .. ade plak tuk2 kt depan Jungceylon Mall tu .. kemain banyak tuk2 nya .. semer dok offer nk hantar .. so pepandai la korg bargain k .. paling murah pn harga nya utk dr Jungceylon Mall ke Patong beach , 50 baht = RM 5 .. so naiklah kami tergedik2 di situ untuk ke Patong Beach .. saje nk cuci2 mataa sedangkan matahari tgh tekak atas kepala haaaa -_-"


X sampai 5 min pn , ktrg dah sampai ke Patong Beach .. Pantainya ?? xde la lawa mane pn .. lebih kurang pantai kt langkawi jek pn .. bezanya .. tourist mmg ramai .. omputeh bersepah2 .. dugong terdampar pn x usah cakap lah kan .. little mermaid pn ramai .. suke en hazrin cuci mata yek .. hahaha !!!


Jalan punya jalan , ternampak plak sign utk wt braid .. tgk harga nya , 1000 baht .. hmm .. RM 100 gak tu .. da lameeeee da teringin nk wt tauuu !! kt KL mahal sgt .. lgpn nk kemaneeeeee wt braid ni if stay KL ? aagagagaga .. then tnye encik hazrin , boleh x if nk wt .. die okay sajooooooooooooo .. nego pnya nego pnya nego , dpt gak harga 500 baht ! yeayyyyyyyyy !! Im a happy girl .. Berjam2 hokey nk siap braid ni haa .. sampai tersengguk2 aku tido .. yg lg best tu , ade satu tahap aku ngantukkkkkkkkkkkkkkkk sesangat .. sampaiiiikan aku mmg btol2 tersentak lah .. ke bawah trus kepala aku .. head bangin kataaaa kauuu .. tergelak2 minah yg wt rambut aku tu dgn mak die .. pastu mmg aku rase mcm nakkkkkkkkkkkkk jek tongkat mata ni dgn lighter ! eh boleh ke ? taram lah ! ahahahhaha .. aku rase nk dkt 3 jam kot wt rambut aku time ni .. dgn angin bayu sepoi2 kencang lalu depan muka , mane laa aku x mantok kan .. encik hazrin plak ilang x ke mane .. pg cuci mata lettew .. die da puas cuci mata .. br lah die sibukkkkkkkkkkkk dtg kt aku kheennn .. puik !! ape pn , mmg kemas gile die wt braid ni .. recommended ! if korg nk wt time korg pg phuket nnt , cr ler minah ni .. die ade kt tgh2 patong beach tu .. hhihiihih ..


Da settled dgn rambut , bdn memang tetibe mcm lemauuu gileee babs !! so ktrg decide untuk balik hotel dulu , rehat2 .. then lps maghrib cmtu .. kuar dinner and lepak hard rock ke bangla road ke kan .. so otw balik hotel tu , mmg kena lalu dkt holiday villa + tepi hard rock .. sekali ternampakkkk stall pancake .. !! hoih if trun thailand especially phuket dgn krabi , mmg ade jual pancake ni .. jgn lupa rase hokey ~! if x rase , idup anda seperti tidak bermakna .. ahhahahahha !!! dlm pic ni , aku try makan banana choc pancake and banana nutella pancake .. superb !!! mmg sedap .. die mcm ala2 roti pisang kt kedai mamak jek pn .. tp tatau lah apesal sedap sgt kt tekak aku kheenn .. gagagaga .. gedikss sesajee ~


Masa untuk berehat ~ kononnyaa nk rest , nk tido dulu .. sekali amek kau .. ni bkan tidooo sementara nk tgu dinner .. tido sampai kol 1 am weiii .. dinner kemane , nk lepak tgk live band ke mane .. semernya kemane .. APTB !!! Lebur 4 hekorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ni .. aku gak yg terjaga awal .. itu pn sbb perot berkeroncong tahappppppppppp gaban pnyaa .. aku dok busy kejut semer org utk pg dinner .. skali en hazrin jek yg bangun .. itu pn setelah aku kejutttt 18x utk bangun sbb aku da meroyan lapar .. ahhahahaha !!! kol 4 am br lah kuar mencari makanan dgn harapan kt 7E or mane2 mini mart ade jual maggi ke roti ke kan .. sekaliiiiiiiiiiiiii , menakjubkan .. kol 4 am kt phuket , ibarat kol 12 kt KL .. haaaaaaaaaaaa .. trussssss rase segar bugar mencari makanan dan jugaa menghiburkan hati .. haha .. ! luckily ade satu kedai burger .. AMENA Burger still bukak .. btol2 kt seblah rock city .. so makan lah kami dgn lahapnya Burger beef cheese .. besar siott burger die .. 80baht sajeee .. puas hati lerr .. Alhamdulillah , kenyang .. :D barulah boleh balik tido dgn aman ..





Day 2 activities akan menyusul di Part 2 nanti hokey .. In sha Allah .. kalu rajin .. hihihihi :D

No comments: