Sunday, February 24, 2013

Resipi Bread Butter Pudding

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu .. ! cehwahhhh :P

Hihi .. semalam nk dijadikan cerita , omy bulus terlebih rajin plak nk buat bread butter pudding ni .. elok plak lps sy share pics bread butter pudding ni kt instagram dan twitter, ramai plak yg mintak resipi .. Nak disenangkan kerja , itu lahhh yang membuatkan terciptaa nya post ni .. cehwah .. ayat nk dramatik sangat !! 

Lps lunch jek , trus jek pegi ong tai kim beli bahan2 nk wt puding ni .. Barang2 nya senang jekkk .. Barang2 nya adalah seperti berikut .. :P




Bahan-bahan untuk puding roti 

8 keping roti ( sy pilih massimo , terpulang pada pilihan anda )
3 biji telur
2 cawan susu segar
2 sudu besar gula
2 sudu besar tepung jagung
Butter secukupnya ( untuk disapu pada roti, so terpulang nk guna brand ape .. sy pilih buttercup)
Kismis
Coklat cip

Cara-caranya :


First skali , amek 8 keping roti tu .. sapukan butter dkt kedua-dua belah roti .. ikot suka nk letak byk ke sket , but make sure letak on both side yer .. da siap sapu , then kite boleh potong roti tu ikot suka .. sy pilih utk potong 4 , so dpt la mcm rupa triangle ni .. hihi .. Lps da potong tu .. haaaa susun ikot sukaaa , sambil tu .. jgn lupa utk letak kismis dan jugaaaa cokelat cip .. lg byk letak , lg sedap bebbb !!!



Lps dah susun seperti gambar di atas , jom buat bancuhan untuk puding ni plak .. Masukkan 3 biji telur dan 2 sudu gula td dalam bowl , kacau sampai bahan ini sebati , dan dlm periuk lain kita masukkan 2 cawan susu segar dan panaskan .. jgn sampai mendidih yer .. asalkan dan panas sket susu tu pn da okay da .. lepas tu , tutup api .. campurkan susu panas td tu dlm bowl bersama dgn telur dan juga gula td .. dan kemudian , tuang dlm acuan roti yg dah disusun tadi .. dan biarkan dlm 15 min utk bancuhan dan roti td tu kembang .. dan jgn lupa untukmpanaskan oven ke 180 dan bakar selama 15 min .. semuanya pn depends pada korang pnya oven tau .. adjust la here n there time korg start bakar tu ..  




Lagi satu , sy gunakan kaedah steambath yer .. maksudnya , tray yg ade dlm oven korg tu .. korg kena letak air yer .. make sure loyang korg , tenggelam dlm air didalam tray tu .. bkan nya letak air kt dlm loyang korg yer .. take note !!




Setelah 15 min berlalu .. 

Tingggggg .. Taraaaaaaaaaaaa .. Inilah rupa bread butter pudding saya ! hikhik .. 



Okay , selepas tu moh lah kite buat custard sauce pula .. 

Bahan-bahan nya adalah : 

1 tin susu cair ( saya pilih susu cair brand Ideal )
1 sudu besar gula 
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar esen vanila

Senang jek nk buat custard sauce ni .. Kita campurkan jek semua bahan di atas .. nyalakan api .. and kacau sampai bancuhan di atas agak pekat .. but pls take note , bancuhan ni sgt lah mudah untuk hangit yer .. sambil kacau atas dapur dgn api yg perlahan tu , bila dpt rasa dasar periuk tu mcm keras sedikit .. dan boleh tutup api dah .. dan sejukkan !!! SIAP ! mudah tak ? hihi .. 



Taraaaaaaaaaa .. Boleh lah di hidang .. sy prefer utk sejukkan dulu puding roti .. lepas tu br lahhh umphhhhh rasa die !! hewhewhew .. Jemput yerrrrrrrrrr !! :P 



p/s : resipi ni khas untuk pipahhh , fara , cirra dan juga yg seangkatan dengannya ! 

3 comments:

http://wonderfurrworld.blogspot.com/ said...

sedappp tuu..saya baru pas buat mggu lepas...liciinnn... heheheh

Sharz said...

nampak yummy!! leh la try nanti.. :)

Amalina Ibrahim said...

betul betul ..

mmg sedapppppppppppp !!!

makan panas2 sedap , sejuk pn sedap ..

jgn lupa try tauuu ~ ;)