Thursday, February 28, 2013

Budak , Sila jangan nakal


Di suatu malam yang hening , sedang aku kusyuk melipat kain .. datang lah seekor makhluk comel .. :D 




* Omy .. Omy lipat2 kain ni , omy nk pegi mane ??? * 


Haish , banyak tanye plak si kecik ni .. if nk tolong lipat kain sekali tu , xpe lah jugak nk tanye kan .. Omy nk pack kain baju la .. nk pindah .. xnk duduk sini da sbb Gina nakal sangat !! Suka sgt kacau avang dgn kakak .. 




* Tite tade nakal2 pon omy .. omy jangan laaa pindah .. tite nk kacau sapeeee if omy pindahhhh .. sape nk bg kite makan hari2 if omy tade .. sape nk suapkan tite greenies if omy tade .. sapeeeeeeee tite nk kacauuuu gesel2 muka time malam2 sejukkkkkk tu if omy tade *


Elehhhhhhhhhhhhhhhh , xnakal kononnn .. abessssss semer tunggang tebalik barang2 omy hang buat kann kannn kan ?? baikk ngaku cepattt !!!!!!!!!!!!!!! omy nk pindah jugakkk !!!




* Omy , jangannn ahhhh .. Btol omy , tite tak nakal !! okay laah okay laah tite ngaku .. tite nakal sikit2 jek la omy .. biasa lah .. tite kan baby lagiiii .. * 


Yo lahh baby la sangat ! bab makan , hang champion lg dr avang grumpy !!! hhahahhaha .. acah mak enon jekkk !! omy mane ade nk pindahhhh .. omy nk pg holidayyy lahhh !! hang dok umah dendiam dgn avang n kakak hokeyyyyyyyyyyyyyy !! JANGAN NAKAL NAKAL ! DI ULANG , JANGAN NAKAL NAKAL !!



* Hahhh ?? Holiday jek ?? zzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzz * 



KURANG ASAM PUNYA BUDAK !!!! 

Sunday, February 24, 2013

Resipi Bread Butter Pudding

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu .. ! cehwahhhh :P

Hihi .. semalam nk dijadikan cerita , omy bulus terlebih rajin plak nk buat bread butter pudding ni .. elok plak lps sy share pics bread butter pudding ni kt instagram dan twitter, ramai plak yg mintak resipi .. Nak disenangkan kerja , itu lahhh yang membuatkan terciptaa nya post ni .. cehwah .. ayat nk dramatik sangat !! 

Lps lunch jek , trus jek pegi ong tai kim beli bahan2 nk wt puding ni .. Barang2 nya senang jekkk .. Barang2 nya adalah seperti berikut .. :P




Bahan-bahan untuk puding roti 

8 keping roti ( sy pilih massimo , terpulang pada pilihan anda )
3 biji telur
2 cawan susu segar
2 sudu besar gula
2 sudu besar tepung jagung
Butter secukupnya ( untuk disapu pada roti, so terpulang nk guna brand ape .. sy pilih buttercup)
Kismis
Coklat cip

Cara-caranya :


First skali , amek 8 keping roti tu .. sapukan butter dkt kedua-dua belah roti .. ikot suka nk letak byk ke sket , but make sure letak on both side yer .. da siap sapu , then kite boleh potong roti tu ikot suka .. sy pilih utk potong 4 , so dpt la mcm rupa triangle ni .. hihi .. Lps da potong tu .. haaaa susun ikot sukaaa , sambil tu .. jgn lupa utk letak kismis dan jugaaaa cokelat cip .. lg byk letak , lg sedap bebbb !!!



Lps dah susun seperti gambar di atas , jom buat bancuhan untuk puding ni plak .. Masukkan 3 biji telur dan 2 sudu gula td dalam bowl , kacau sampai bahan ini sebati , dan dlm periuk lain kita masukkan 2 cawan susu segar dan panaskan .. jgn sampai mendidih yer .. asalkan dan panas sket susu tu pn da okay da .. lepas tu , tutup api .. campurkan susu panas td tu dlm bowl bersama dgn telur dan juga gula td .. dan kemudian , tuang dlm acuan roti yg dah disusun tadi .. dan biarkan dlm 15 min utk bancuhan dan roti td tu kembang .. dan jgn lupa untukmpanaskan oven ke 180 dan bakar selama 15 min .. semuanya pn depends pada korang pnya oven tau .. adjust la here n there time korg start bakar tu ..  




Lagi satu , sy gunakan kaedah steambath yer .. maksudnya , tray yg ade dlm oven korg tu .. korg kena letak air yer .. make sure loyang korg , tenggelam dlm air didalam tray tu .. bkan nya letak air kt dlm loyang korg yer .. take note !!




Setelah 15 min berlalu .. 

Tingggggg .. Taraaaaaaaaaaaa .. Inilah rupa bread butter pudding saya ! hikhik .. 



Okay , selepas tu moh lah kite buat custard sauce pula .. 

Bahan-bahan nya adalah : 

1 tin susu cair ( saya pilih susu cair brand Ideal )
1 sudu besar gula 
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar esen vanila

Senang jek nk buat custard sauce ni .. Kita campurkan jek semua bahan di atas .. nyalakan api .. and kacau sampai bancuhan di atas agak pekat .. but pls take note , bancuhan ni sgt lah mudah untuk hangit yer .. sambil kacau atas dapur dgn api yg perlahan tu , bila dpt rasa dasar periuk tu mcm keras sedikit .. dan boleh tutup api dah .. dan sejukkan !!! SIAP ! mudah tak ? hihi .. 



Taraaaaaaaaaa .. Boleh lah di hidang .. sy prefer utk sejukkan dulu puding roti .. lepas tu br lahhh umphhhhh rasa die !! hewhewhew .. Jemput yerrrrrrrrrr !! :P 



p/s : resipi ni khas untuk pipahhh , fara , cirra dan juga yg seangkatan dengannya ! 

Friday, February 22, 2013

Sebab dan akibat



MARAH


Bila nampak, aku jadi marah.

Bile tengok, aku jadi marah.

Bila dengar,  aku jadi marah.

serba serbi medatangkan marah.


Bile aku marah, punca aku jadi marah.

AKU KENE MARAH BALIK~

Aku suke marah-marah

Jadi org suke marah aku.


Org kate jgn marah

Jadi aku da x marah

Org kate sila sabar

Jadi aku cuba bersabar


Sekarang aku da x marah

Tapi aku jadi sedih

Sbb bile aku langsung x marah

Org sengaja nak buat aku marah

 
Aku tanak marah

Aku tanak sedih

Jadi aku pilih untuk gembira
 

Aku tinggalkan punca aku marah

Aku tinggalkan punca aku sedih


 
JADI 

 
Jangan marah bila aku dah gembira nanti.

Jangan marah bila aku dah tak peduli

Jangan marah bila aku pergi!


Saturday, February 16, 2013

Wordless saturday



Friday, February 15, 2013

Who will win ?



* payah jugak rupanya ade anak jantan yg aktif nau ni *


pada sesiapa yg nk tgk video anak2 bulus lg , boleh la subscribe " akuroxstar " di youtube yer .. ;) 

Thursday, February 14, 2013

Gina , unique meow-ing


Mempersembahkan , Gina the queen .. tsk tsk 

Budak gina ni , suara die mmg gini .. siap ade yg tnye , " Gina ni sakit tekak ke babe ? "

haha ! xde maknanya bdk ni sakit tekak , mmg gini la suara die ..

ekau ni kucing keeeeeeeee angsa sayang oi ?? 

suara die dok jd gitu , sbb kena kepit dgn omy nya .. 

omy nya siap gegar2 lg perot die .. padan mukaaa !! agaggagagagaga .. 


* nk tgk lagi video anak2 bulus ? sila subscribe " akuroxstar " di youtube yer .. terima kasih ! *

Monday, February 4, 2013

Kehilangan ..



*sedey ..