Wednesday, September 18, 2013

Trip to Bali yO ~! ~ Day 2 ~ Watersport di Nusa Dua

Good Morning Bali ~ Cehwah !! 

Awal aku bgn pagi tu .. kol 6 lebeh da terjaga .. Almaklum la , holiday mode kan .. if bgn lewat , baek tido kt umah jek .. wtpe tido kt Bali .. yer dak ? Hekhekhek .. Haaa , ni br la dpt snap pic clear sket .. nama pn pagi kheen .. sgt niceeee tau The Flora Kuta ni .. bgn jek , bersiap .. then trus breakfast .. Pak Bowo da janji nk dtg amek kol 9 .. so abes jek breakfast , ktrg pn melepak la kt lobby .. sbb wifi kt lobby ni super laju !!! hohoho .. satu tu jek la pn yg x best , wifi xde kt dlm bilik .. ade kt area lobby jek .. x kesah lah kan .. janji hado .. Kau hado ? xhado nya ! :D 



Tengah dok syiok online , sekali tgk Pak Bowo da tercegat kt keta .. br kol 8.30 pagi dol .. gile bagus pak supir ni .. awal setengah jam .. hekhekhek ~ so aktiviti ktrg hari ni , ktrg nk pegi main watersport kt Nusa Dua.. aku la ngade nau .. sibuk sgt nk main flying fish , donut , dgn seawalker .. GENTLE REMINDER yer , kt nusa dua ni .. dorg guna rate USD .. selepas diconvert ke duit malaysia pn , mmg SUPER MAHAL ! so pepandai la bargain yer .. hekhek ! Jarak Kuta ke Nusa Dua ni , xde la jauh mane pun .. tapi if macet , mmg jadi jauh .. if x macet , dlm 35 min sajooo .. 

Huuuuu .. Santek sgt langit pagi ni kan kan ?? Tp , gileee panasss .. panas terik mcm tengahari weiii .. so pada yg takut jd dayang senandung , silalah pakai sunblock yer .. aku xpakai .. well , minah tanned katanya .. BHAHAHAH !




Rata2 kt Nusa Dua ni , mmg aku nampak Omputeh jek .. behtu Chinese .. mmg dtg dr CHINA .. gaggaga .. aku rase mcm ktrg jek yg Melayu kt sini .. Melayu malaysia katanyaa .. Iyerlah , penduduk Bali boleh dikatakan 80% beragama Hindu kan .. tp rupa dorg mcm org melayu kite jek .. hekhekhek .. So bermula la sesi aku bargain harga .. MMG MCM NAK NAIK DARAH JEK TGK HARGA water sport ni tau !! Memandangkan xdo kt malaysia benda2 alah ni , aku pejam mata jek lah byr ..

Memula pg kt satu agent watersport ni , die bukak hrga utk 3 games , 2.2 juta rupiah .. MAKKK DIAAAA !! mahal nk mampus wei .. duit malaysia lebeh kurang RM626 .. nk mampus ke hape .. mmg tak lah aku nk byr byk tu kan .. dpt main flying fish , donut dgn seawalker .. aku bargain lg , die wat muka sombong tahik lak dgn aku .. mmg mampuss la aku xnk hire ko .. aku dgn muka selamber , pg dkt agent lain .. HEKHEKHEK .. PADAN MUKA KAU .. !


Sampai jek kt Bayu Suta Dive and Watersport , aku tgk hrga lebey kurang jek .. then aku bargain lg .. bargain dan bargain sampai bapak yg entertain ktrg tu sakit kepala ! bahahahahah .. bley die kata , " orang2 malaysia kaya2 kak , nggak mungkin tidak bisaaaaaa bayarin ikot rate ni kak " haaaah .. mmg kaya nauuuuu .. ! if ikot style ngko ni bapak , mmg kayap trus aku !!! Deal pnya deal , aku dpt 1.7 Juta utk flying fish + seawalker + cd ( pics + video ) .. OKAY SGT kan ?? 


Lepas ktrg deal tu , mmg busy la ktrg kena tkr wet suit semer .. haha ! da rupa mcm org bulan pn ade .. mcm nk pg dive pn hado .. sedangkan nk pg main flying fish dgn seawalker jek pn .. Tp sumpah best gileee main flying fish tu .. berderau gak darah time memula naik tu , da naik .. syiok plak .. terpaksa ktrg mtk budak yg bwk ktrg tu main flying fish lg sekali .. byr kt die 100k sajo .. kira upah utk die lah .. if nk main lg skali ikot hrga boss die , mmg idok ler temann ..

Seawalker plak , mmg best .. alaaaa .. korg jalan2 dlm laut .. sambil pakai suit mcm angkasawan tu .. Helmet yg kena pakai tu , seriussss wt sakit bahu .. berat nk mampusss .. then dpt laa sket briefing cmne nk communicate dlm air etc .. Best !! tp mcm benakkk jek aku nk berjalan dlm air kan , sbb kena pegang tiang yg ade kt dlm laut tu .. so leh jalan dkt area yg dorg sediakan jek .. so yg nk mencuba tu , boleh lah cuba .. encik hazrinku , pening lalat time wt seawalker ni .. pening katanya .. hekhekhek !

Dah settled semua , ktrg melepak jap , tetibe nampak lak mcm rombongan kawin lalu tepi pantai .. ktrg pn tnye laaa rombongan kawin nk kemane tu ?? hahahaha .. adoi lah ! rupanya tu rombongan mcm pemujaan utk roh yg baru meninggal dunia .. Mak ai .. udoh serupa mcm kenduri kawin . kan kan ?? unik sungguh !




Settled semua , CD pn da dpt .. bdn pn da penat .. nk dkt kol 12.30 gak la br settled semua .. Ktrg pn xhado nya nk tgu lelame lg .. byk aktiviti utk day 2 ktrg kt Bali ni ~! Jadi , Ayuhhhh ke DreamLand Beach !!! :D 

Trip to Bali yO !! ~ Day 1 ~

Huiyooo .. Gile lame x update ape2 kt blog ni ha .. sarang labah2 siapp haaa ..Almaklum la , semenjak keje kt korean company ni , rase mcm xde life jek .. bgn awal gileee , blk keje tido .. bahhahaa ! tup tup , pg holiday truss ..


* Muka acah2 cool tunggu erl * 

Lets go to Bali beybeyyyyyyyyyyyyy .. Nampak x muka sonok di situ ? Ni muka sonok sgtttt ni .. mcm ade harapan nk tertinggal flight je ni kan .. gagagagag ..


Bali Yo !! Super bestt wa ckp lu ~ hekhekhek .. tp ade yg x best .. ape yg x best ?? 

TERTINGGAL FLIGHT .. yabedabeduuuuu :P

Holiday kali ni , pegi 4 hr 3 mlm sajo .. dr 30 August - 2 Sept jekk .. lgpn xplan nk pg bali pn sebenarnya .. saje jek usha2 tiket kt air asia .. sekali teringat plak ade cuti merdeka kan .. tgk hrga tiket pn RM396 jek pg balik utk 2 org .. ape lg , sambar truss .. ( x termasuk baggage + meal yerr ) almaklum la .. kengkonon 4 hari pn mcm lame jek kan .. Sekaliiii , harapannn .. mane cukup hoi 4 hari .. atleast kena pegi seminggu if nk ke bali ni tau .. 

so pada sesiapa yg dah ade planning tu , sila lah extend percutian anda .. aku ni , if x fikir da berabis duitt beli balik tiket ke bali ( dah name pn kena tinggal flight kan ) , mmg selamberrrrrr extend 2-3 hari lg kt bali .. ( kengkonon nk buat bali ni ala2 langkawi la kheeenn bley extend2 ) BAHAHAHAHAHAH .. 

Haaa .. camne leh tertinggal flight eh ?? Nak dijadikan cite , flight ktrg ni kol 10.50 am .. rase mcm xde la awal nau pong kannn .. tp ade laaa org tu , keje shift ptg .. so keje laa smpi 12 tgh mlm kan .. then tetibe nk sambung pulokkk OT smpi kol 8 am .. tp setelah dipanaskan telinganya , br la dia willing nk abeskan OT awal .. so abes la OT nya kol 6 am .. pumpangpumpang , sampai kl da kol 8.45 am .. gitewww .. Aku plak lg best , kol 8.30 am br terjaga dr tido .. mmg style lah ~ seb baek la bag da siap2 kemas .. 


So dgn confident level tahap tingginya ktrg ni , selamber ikot plan asal .. PG LCCT BY LRT TO KL SENTRAL + ERL + BUS .. gitew .. touched down LCCT , kol 10.55 am .. bhahahahah .. gate tutup kol 10.40 am .. nice kheeenn ?? aku senyummmm jekkkk time duduk dlm erl + bus .. kengkonon nk sedapkan hati laaaaaaa .. mst dorg tgu pnya lah ~ touched down jek LCCT .. baek pnya ade satu flight br berlepas .. selamber aku ckp kt encik hazrin .. " pa , tu la flight kite tu .. da berlepas daa .. sampai hati dorg tinggal kite " HAHAHHAHAHAHA .. PADAN MUKA KAU !!

Ktrg kengkunun la kan , nk jugak try tu .. pg gak kt departure area .. tunjuk tiket + passport , selamber budak baju merah tu ckp .. flight akak da lepas ni kak .. aku mampu gelak jek lah .. yer laaaaaa .. aku pn cuba nasib jek kheeennnnn .. MEH SAMBUNG GELAKKAN AKU MEH !! HAHAHAHAHAHAHA .. Budak tu pn ckp , kak .. if akak nk naik flight seterusnya ke denpasar , akak pg kaunter 67 yer .. aku pn menonong la pegi kaunter 67 .. tgk la ape yg dorg leh wt kan ..



Sampai kt kaunter 67 , nampak x muka sememeh aku di situ ? haaa .. budak kaunter tu pn check kan la .. next flight ade kol 3.45 pm .. huuuuu .. almost 5 hours lg .. mau kematu bontot dok LCCT ni .. then tnye die .. bape nk kena tambah yerrrr dik if ktrg nk proceed.. die pn conceng conceng conceng tekan2 calculator .. haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa amek kau .. !!!





Ni jek yg sy mampu tolong kak .. If akak nk cuba beli dr website pn boleh .. tp lg mahal la harganya .. die tgk muka aku sememehnya .. die siap ckp " xpee , akak pg fikir dulu cmne .. nnt akak dtg blk kt kaunter if akak da wt decision " HUKHUKHUKKK .. NAK NANGIS TAU TIME NI !!! IMPIAN DAN HARAPAN NK BERCUTI KE BALI , RASE MCM HANCUR DEPAN MATA ! haaa tragis nau lak aku menaip cmni kan ~ bnahahahhahahah .. so aku pn pegi lah ke tepi dulu .. bincang dgn cik abang gimanaaaaaa ni pakkkk ..


Dengan tidak membuang masa , ktrg pn selamber pg kaunter tu balik .. dengan tangan yg terketar2 , BAYAR JEK LAH WEI .. salah sndri pong .. huahuahuahua .. redha itu pasrah , pasrah itu menyerah ! eh ye ke ? btoi ke ayat aku ni ? hahhahahahah .. so ape lg , perot mmg lapar , moh ler isi perot .. bak kata encik hazrin , makan sbb stress tertinggal flight .. KEHKEHKEH





MAKANNNN MAKANNN !! :P


So setelah kenyang , marilah membuang masa di LCCT yek ~ Bravooooooooooooooo !! :D Tepat jam 3 ptg , aku tanpa membuang masa .. trus pg check in .. xnk ler teringgal lagi .. nangis tau duit lebur gitu jek ! hrga tiket tu , aku leh pegi HONG KONG tau !! hukhukhuk .. Abaikan ! Lets go to BALI beybeyyyyyyyyyyyyyy ~ *LompatBintang*



* percaya pada diri dengan harapan dan keyakinan haaaa haaaaaa ~ :P *


Finally , we are going to Bali baby ~!!! cant wait to start the journey !!! 3 jam wei .. almost 3 jam dlm flight .. kengkonon x nk laaa beli ape2 meal kan .. sbb td br makan .. tp tetibeeee jekkkkk .. elokkk jek FA start kuarkan makanan .. dtg daaa buruk prangai melantak tu kann .. order jgn x order .. elok lerrr tu abeskan cash duit malaysia yg ado dlm purse tu ha .. hekhekhek .. 


* Dpt ler duduk kt hot seat kheeennn .. itu pong sbb kena beli tiket lagi sekali .. bhaahahaha * 


* xmakan mmg x sah ! dasarrr debottt * 


* ohhh nom nom nommm * 


* duck face sket .. BHAHAHAHAHAH ! * 


* Indah nya ciptaan Tuhan * 


* Bilaaa laa nk sampai ni ???!!! * 

Tepat kol 7 pm , touched down Denpasar ! Hekhekhek .. Sonok x terhingga .. Pnya laa lame sangkut kt imigresen dorg ni .. Gila ramai foreigner .. almost 1 hr jugak lahh ktrg kt imigresen nk clear kan semua .. Hopefully pak supir still tunggu ktrg yek ~ jgn kena tinggal jugak udahhh lerrr .. Sebelum tu , amek la ape2 pamplet yg patot yer kt airport tu .. jgn kena tipu udah lerr .. 




Keluar jek dr pintu airport , trus nampak nama ktrg terpampang .. gile bapak besar font die .. perli ktrg ke hape pak supir ni ? BHAHAHAHAHA .. Terasa mcm artis fulokkk .. Perot plak berkeroncong haaaa .. Pak supir ktrg muda lg .. If tgk review , ramai yg guna khidmat pak yanto .. si pak bowo ni , adik pada pak yanto .. pak yanto lagi ada tamu katanya .. jadinya , pak bowo laaa yg akan bwk ktrg sepanjang ktrg kt Bali ni .. Murah uols !! 350k for full day trip .. okay lah tu kan ?? Masuk jek keta , pak supir tnye terus da .. " Mahu kemana ni kakak , abg ?? " Ke hotel dulu la gamaknya .. simpan brg , check in , bersihkan bdn etc .. then kite MAKANNNNN !! :D 


Untuk 2 malam pertama , ktrg pilih check in kt The Flora Kuta .. WHY ? so far ktrg refer kt review dlm internet , hotel ni 3 star .. n so far mmg betol baguss .. hrga xde la nk kate mahal sgt .. RM 166 per night .. kira okay lah kan ?? Bali maaaa .. ade jek yg murah , but dont expect too much hokey ?? Ni ktrg amek bilik deluxe .. ngadap pool .. mmg okay sgt hotel die .. xjauh dr central kuta .. dlm 10 min jek jalan kaki ke central kuta .. lgpn x terasa sgt 10 min tu .. sbb ade byk kedai kt sepanjang jalan nk menuju ke central kuta tu ~ hekhek .. 


X smpt pn ktrg nk bersihkan bdn .. kesian plak pak supir da tunggu lame .. just check in , drop luggage .. then trus ke MALIOBORO .. aku ade tgk review psl restoren ni .. Most of Malaysian , if pg bali dorg MESTI singgah restoren ni .. MMG SEDAP ! TAK TIPU .. so x rugi lah try ~ 



Ktrg try makan ayam presto cabe merah , tahu telur , plecing kangkung .. dan tak ketinggalan , TEH BOTOL !! Aku tatau la kenape aku suke gile teh botol ni .. bak kate encik hazrin , teh botol ni bau mcm kencing kuda ! bahahahaha .. mcm laaaaaaa die penah bau kencing kuda macam mane .. bahhahaha .. dah tak suke tu , udah ler .. xyah samakan dgn kencing kuda ! hampesssssssssss .. !! Mmg sumpah sedap !! hrga pn berpatutan .. xsmpi 60 hengget pn ktrg mkn berdua ~ 


Abes jek makan , benda first skali aku request kt pak bowo , bwk aku pg kedai handphone sbb aku nk beli simkad .. mahal wei if nk roaming .. if dkt bali , dan jika korg pengguna android , better beli simkad SIMPATI .. total cost aku hari tu termasuk dgn kredit @ pulsa utk 4 hari , simkadnya 20k , topupnya 50k .. so 70k .. xde ler mahal pn kan ~ kira okay la compared to if nk roaming .. sehari 38 hengget wei .. mane tahan !! :D 

Memandangkan malam masih muda , pak bowo bwk la ktrg jalan kt area Kuta .. saje tunjuk jalan nya .. pening gak sebenarnya .. if kite tgk kt maps , mcm senang jek nk explore Kuta .. TIDAK YER KAWAN2 .. susah jugak sebenarnya .. if jalan kaki , kira okay lah .. if naek taxi , semuanya jalan sehala yer .. mencanak ler nk bayor duit taxi .. gagaga .. so silalah jamu mata dgn pics sekitar kuta ni yek ~








At last , ktrg melepak layan live band dkt Tequila Bar .. Tequila Bar ni dekatt jek dgn BeachWalk .. BeachWalk ni mcm Shopping Mall la .. gile best .. nk dkt kol 12 mlm pn , mall ni x tutup lg yer .. so sempat la aku cuci mata before balik hotel ~ .. Da terase penat , ape lg .. Moh ler balik hotel .. aktiviti esok menanti .. GITEW ~! 


Till then , soon aku akan update utk Bali Day 2 hokey ~!! 

Wednesday, May 22, 2013

Hati berkata ..


kadang2 payah jadi orang yang jenis tadah ni.
orang pijak kepala-- senyap.
orang tujal maruah-- senyum.
orang lantun bahasa-- angguk.
orang campak tahi-- sambut.

atas dasar
"berdiam itu lebih elok".

kadang2 payah jadi orang jenis tadah ni.
sebab orang fikir: "dia boleh makan".
sebab orang rasa: "dengan dia takpe".
sebab orang agak: "dia takkan melawan".
sebab orang yakin: "dengan dia boleh".

tapi orang jenis tadah ni seperti kita semua--
adalah manusia.

dan manusia--
ada sedikit perangai binatang di sekali sekala.

kalau pun hari2 dia seperti kucing,
jaga2--
esok mungkin jadi singa.

kalau pun hari2 dia seperti arnab,
elok2--
esok mungkin jadi naga.

kalau orang sanggup mutasikan kulit jadi besi waja,
janganlah asyik dirodok atas dasar:
"ah dia takkan tercalar punya".

manusia tetap manusia.
dan senjata yang paling kalis kebal adalah kata2.

para isteri,
kalau hari2 dok tuduh suami ada betina--
dari tak ada--
besok dia cari juga.

para kekasih,
kalau hari2 dok cakap tak sayang--
dari sungguh cinta--
besok terus dia angkat kaki begitu sahaja.

bukan sekali kita dengar kisah manusia biasa snap dan terus takik kepala orang yang dia paling sayang dalam dunia.

a mind can only take how ever much they can take.
maka jaga2.
maka elok2.

kata kuncinya di sini;
jangan pernah persoal kenapa seseorang itu beralih fitrahnya--
berubah kebiasaannya--
kalau semedang di hari2 baju besi menangkis kata2mu itu semakin terhakis.

kadang2,
tanya diri kita.

manusia berubah kerana dia berubah--
atau kerana KITA memaksa ubahnya?

empang paling tebal dalam dunia pun--
yang paling kukuh--
yang paling teguh--
kalau tersisip pasir sehari sebutir--

lama2 terpecah jua.


** credits to Fynn Jamal ** 

Monday, May 13, 2013

Berabuk .. Ptuih !

Assalamualaikum dan selamat pagi ! 

ahaa .. pagi ler ni .. nk masuk subuh dah ha .. xleh tido plak malam ni .. kena cirbir .. pehal tah ! then tiba2 jek teringat nk menjenguk blog yg dah agak berabuk ni .. Hapdet latest NON Hado !

Sorry lah eh if ade kengkawan yg ternanti2 entry trip to Phuket and Krabi .. ( hadee keee ??!! ) entry nya still dlm draft .. panjang lebor nauuu sampai stucked .. tatau nk sambung ayat ape .. Nanti ler ekk .. mood rajin dtg nnt , siap ler entry yg lapuk itewww .. 

till then , idup anak bulusssssssssss !!! 


Tuesday, April 30, 2013

Holiday in Krabi - Phuket 2013 Part 1

Hello hello ! 

hari ni baru lah berkesempatan nk share dgn uols about our holiday hari tu seperti yang di janji kan .. 

Flight ktrg on 29 Mac , 7.55 am .. haha .. kelabu mata nk bgn awal , bersiap pg LCCT .. tp xde la kelabu sgt mata , sbb mmg xleh tido pn .. takot terlajak .. tp sbb excited pn yer ! hahaa .. so kol 5 am ktrg da bergerak da dr umah ke LCCT .. kereta parking mane ? alaa senang jek .. ktrg parking kt Zone C .. murah lah sket dr zone D yg dpn terminal tu .. total for 5 days parking was RM 149.50 .. Hihu .. pejam mata jek la bayar nya yekk .. : P


so jadi penunggu la kami kt lcct nun sbb nk tunggu gate bukak .. si laki bini berdua ni plak kelaparan .. McD penuh sgtttt plakkkk .. nk queue pnya lah panjang , so leh lupakan jek lahhh nk bekpes McD yer dak .. last2 , dunkin donut jugak jd pilihan ktrg .. so makan la sorg sebijik donut just nk wt lapik perot .. hewhew


Settled makan , gate pn da bkak .. ape lagi .. ayuh melangkah ! hahaha semangat gile kauuuu :P 

Hello Hello Krabiiiiii :D 



Di sebab kan kitorang hanya makan sebiji donut kt airport tadi .. dengan ini saya mengistiharkan , sy telah membelanjakan wang saya utk beli makanan dlm flight .. hehu !! Menyesal plak rasanya x order online siap2 .. udahhhhhhhhhhhhhhhhhh melakukan pembazirannn ! Hahaa .. encik gemok itu , katanya xnk hape2 .. bila di order , laju jek makan nya .. CEH ! 


Sampai jek kt airport krabi , airport nya xde la besau mane pn .. LCCT 4x ganda lg besau dr airport krabi ni haa .. nk settle dkt immigration pn kejap jek .. x lame pn .. sbb ade 6 kaunter di buka .. and flight pagi tu plak , hnya dr Kuala Lumpur jek .. pung pang pung pang .. da siappp !! Haa lupa plak .. perjalanan ke krabi dr KL mengambil masa selama 1 jam 45 min jekkk .. pejam celik , sampai sudeyyy .. So after that , ktrg pn dok lah menjengah ape yg ade kt airport tu sbb awal lagi kan .. 7.15 am local time .. perlu di ingat yer , di thailand .. waktu dorg ni sejam lewat dari Malaysia .. 




Tapi kannn seb baek kedai2 dlm airport semer dah bkak .. ikotkan itinerary ktrg , mmg ktrg nk naek bas jek .. tp disebabkan kegedikan yg melampau dan selepas buat kira2 .. kitorang decide untuk sewa jek kereta + driver utk ke Phuket .. 3000 baht wei .. bersamaan dgn RM300 ++ hokek .. P O K A I ! tp alah bisa tegal biasa .. eh btol ke perumpaan ni ? hahaha .. sesuaiii kerrr nak guna .. gitewwwww .. Senang pn senang sebenarnya bila sewa keta + hire driver ni .. dah tentu2 x sesat UOLS !! :p Curlas x kitorang ?? Keta sewa honda civic trus .. x menahannnnnnnnn .. :D 




Almost there baybehhh !! FYI , perjalanan dr Krabi ke Phuket mengambil masa lebih kurang 3 jam .. Tp di sebab kan kakak driver tu drive leh tahan laju , dlm 2 jam ++ jek ktrg da sampai Phuket !! Besttttttttttt .. Hello Phukettttttttttttttt !! and FYI once again , dkt phuket ade PFO hokey .. Phuket Factory Outlet dan leeebihhhhhhhhhhhhhhhhhh besar dr JPO .. malangnya , x smpt singgah .. hewhew ! Ce tgk pakcik kt dlm pic tu , gayaaa tourist x menahan .. gagagagaga .. Lets rock on Phuket city beybeh .. 



By the way , ktrg sampai Phuket pn dlm 11 am camtu .. so masih awal lg untuk check in .. biasa lah , if check in mst after 2 or 3 pm kan .. tp ktrg x kiraaaaaaaaaaa ! pegi gak serang hotel dulu .. kengkonon nk try luck lahhh if dpt check in awal kan .. if x dpt , ingatkan nk drop luggage/bags etc dulu kan .. dan alangkah best nya bila ahmoi yg jaga reception tu bg ktrg check in !!!! * lompat bintang * .. ktrg pn xkn la nk lepaskan peluang keemasan ni kan .. 


The Banana Leaf ! Hotel ini sangat superb ! Cuba teka berapa hrga bilik ni utk 3 days 2 nights ? tekaaaaaaaaaaa cepatttttttttttttt !! Hahahahahah .. Only RM 166++ !! Hebat tak ?? So rerajin laaaaa survey dulu hokey before book mane2 hotel .. make sure hotel yg korg choose tu , in the heart of Phuket city .. senang nk ke mane2 .. hotel ni plak dkt sgt dgn holiday villa + hard rock cafe Phuket .. dgn hrga and bilik yg superb cantik ni .. sgt worth it kan ?? Thank you Mr google !! :D So ape lg , masa untuk refresh kan diri before berjalan + isi perot yg lapar itewwww .. Cadangnya nk makan dkt Jungceylon Mall if ikot dlm itinerary , and yes ! kami berjaya ikot plan seperti yg dirancang .. !! 


Mari jalan2 ! haaaaa .. jangan lupa tau , Thailand ni kan one of the negara yang beriklim Monsun Tropika .. so tahap kepanasan die tu mmg lagi superb dr panas dkt Malaysia .. hoho !!! * baru panas dunia ni alyn .. tsk tsk * siap ade keek lg psl phuket .. boleh tgk di sini yer


So ktrg mmg makan dkt food court dlm Jungceylon Mall .. Mall ni x jauh dr hotel yg ktrg stay .. 15 mins walking distance jek .. disebabkan ade banyak kedai2 disepanjang jalan nak ke mall ni , mmg korg xkan perasan lahhhhhhhh dgn 15 mins tu .. tetibe jek dah sampai ! wallaaah .. Foodcourt ni di GF Jungceylon Mall ni .. sgt selesa .. yer lah , beraircond kan .. sejuk jek rase .. and sangat x susah utk korg nk identify stall mane yg korg nk order makan .. sbb ade satu jek stall yg menjual makanan halal .. Islamtai bangjai if im not mistaken .. dah lupaaaaaaaaaaaaaa lahhh nama kedai nya .. T-T .. tu laa .. peram lame sgt entry ni haaa .. hamek kau .. lupaa terus .. tp lebeh kurang gitu lahhh nama stall die .. stall dieee yg plg ujung and dkt dgn drinks counter tu .. and one more thing , if korg makan dkt food court ni , dorg menggunakan sistem kad mcm kad touch n go tu .. kena topup kad tu dulu , then br korg boleh pg byr makanan korg dkt stall yg korg order td tu .. curlas kan ?? sempoi jek lunch ktrg tghari tu .. sbb nk rase jek kan .. ktrg cuba tomyam .. nasi goreng tomyam , kailan .. and nasi goreng seafood .. superb ! mmg sedap !! range hrga plak dlm 100 - 250 baht .. tgk ler ape yg korg order kan .. tp mmg worth it la harga dgn kesedapannya .. hewhewhew :P 

Lepas abes lunch jek , ktrg berjalan lg .. yer lah .. terasa mcm awal jek lg kan .. so berjalan ler kami .. ade plak tuk2 kt depan Jungceylon Mall tu .. kemain banyak tuk2 nya .. semer dok offer nk hantar .. so pepandai la korg bargain k .. paling murah pn harga nya utk dr Jungceylon Mall ke Patong beach , 50 baht = RM 5 .. so naiklah kami tergedik2 di situ untuk ke Patong Beach .. saje nk cuci2 mataa sedangkan matahari tgh tekak atas kepala haaaa -_-"


X sampai 5 min pn , ktrg dah sampai ke Patong Beach .. Pantainya ?? xde la lawa mane pn .. lebih kurang pantai kt langkawi jek pn .. bezanya .. tourist mmg ramai .. omputeh bersepah2 .. dugong terdampar pn x usah cakap lah kan .. little mermaid pn ramai .. suke en hazrin cuci mata yek .. hahaha !!!


Jalan punya jalan , ternampak plak sign utk wt braid .. tgk harga nya , 1000 baht .. hmm .. RM 100 gak tu .. da lameeeee da teringin nk wt tauuu !! kt KL mahal sgt .. lgpn nk kemaneeeeee wt braid ni if stay KL ? aagagagaga .. then tnye encik hazrin , boleh x if nk wt .. die okay sajooooooooooooo .. nego pnya nego pnya nego , dpt gak harga 500 baht ! yeayyyyyyyyy !! Im a happy girl .. Berjam2 hokey nk siap braid ni haa .. sampai tersengguk2 aku tido .. yg lg best tu , ade satu tahap aku ngantukkkkkkkkkkkkkkkk sesangat .. sampaiiiikan aku mmg btol2 tersentak lah .. ke bawah trus kepala aku .. head bangin kataaaa kauuu .. tergelak2 minah yg wt rambut aku tu dgn mak die .. pastu mmg aku rase mcm nakkkkkkkkkkkkk jek tongkat mata ni dgn lighter ! eh boleh ke ? taram lah ! ahahahhaha .. aku rase nk dkt 3 jam kot wt rambut aku time ni .. dgn angin bayu sepoi2 kencang lalu depan muka , mane laa aku x mantok kan .. encik hazrin plak ilang x ke mane .. pg cuci mata lettew .. die da puas cuci mata .. br lah die sibukkkkkkkkkkkk dtg kt aku kheennn .. puik !! ape pn , mmg kemas gile die wt braid ni .. recommended ! if korg nk wt time korg pg phuket nnt , cr ler minah ni .. die ade kt tgh2 patong beach tu .. hhihiihih ..


Da settled dgn rambut , bdn memang tetibe mcm lemauuu gileee babs !! so ktrg decide untuk balik hotel dulu , rehat2 .. then lps maghrib cmtu .. kuar dinner and lepak hard rock ke bangla road ke kan .. so otw balik hotel tu , mmg kena lalu dkt holiday villa + tepi hard rock .. sekali ternampakkkk stall pancake .. !! hoih if trun thailand especially phuket dgn krabi , mmg ade jual pancake ni .. jgn lupa rase hokey ~! if x rase , idup anda seperti tidak bermakna .. ahhahahahha !!! dlm pic ni , aku try makan banana choc pancake and banana nutella pancake .. superb !!! mmg sedap .. die mcm ala2 roti pisang kt kedai mamak jek pn .. tp tatau lah apesal sedap sgt kt tekak aku kheenn .. gagagaga .. gedikss sesajee ~


Masa untuk berehat ~ kononnyaa nk rest , nk tido dulu .. sekali amek kau .. ni bkan tidooo sementara nk tgu dinner .. tido sampai kol 1 am weiii .. dinner kemane , nk lepak tgk live band ke mane .. semernya kemane .. APTB !!! Lebur 4 hekorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ni .. aku gak yg terjaga awal .. itu pn sbb perot berkeroncong tahappppppppppp gaban pnyaa .. aku dok busy kejut semer org utk pg dinner .. skali en hazrin jek yg bangun .. itu pn setelah aku kejutttt 18x utk bangun sbb aku da meroyan lapar .. ahhahahaha !!! kol 4 am br lah kuar mencari makanan dgn harapan kt 7E or mane2 mini mart ade jual maggi ke roti ke kan .. sekaliiiiiiiiiiiiii , menakjubkan .. kol 4 am kt phuket , ibarat kol 12 kt KL .. haaaaaaaaaaaa .. trussssss rase segar bugar mencari makanan dan jugaa menghiburkan hati .. haha .. ! luckily ade satu kedai burger .. AMENA Burger still bukak .. btol2 kt seblah rock city .. so makan lah kami dgn lahapnya Burger beef cheese .. besar siott burger die .. 80baht sajeee .. puas hati lerr .. Alhamdulillah , kenyang .. :D barulah boleh balik tido dgn aman ..





Day 2 activities akan menyusul di Part 2 nanti hokey .. In sha Allah .. kalu rajin .. hihihihi :D