Thursday, October 4, 2012

Bercampur Baur

Happy World Animal Day 2012 !





Heeeee .. Selamat hari haiwan seduniaaa pada semua haiwan2 yang ada di atas muka bumi ni especially nya KUCING ! Selamat hari haiwan seduniaaa kesayanganku Greyer , Grumpy , Grimy dan Mika. Hari ni omy bg makanan yg sedap2 yeppp ! siap treat lg tauu . Dpt free spaaaa ler ape lg . Grooming for each one of you ! Selamat hari haiwan sedunia juga pada kesayanganku yang telah pergi , Nico dan Blackie . RIP , semoga bahagia di alam sana .


Hmmm . Susahnya rasa nk menaip kisah ni . Berry , kucing kesayangan semua telah pergi meninggalkan kita pada 4th October 2012 . Sama tarikh nya dgn hari haiwan sedunia . Sedih rasa hati membayangkan keadaan  Berry yg dalam kesakitan . Selama 21 hari saja Berry dapat bertahan sampaikan kesakitan yang Berry alami tu , dapat dirasakan oleh semua org yang berada dikelilingnya . 




Berry , selalu saja menggembirakan hati setiap orang yg berjumpa dgnnya walaupun dia sangat terkenal dgn KEGARANGANNYA , Berry masih lg kelihatan super comel ! Sentiasa mencetuskan pergaduhan bila bertemu dgn greyer . Berry Berry . comel sungguh kau dgn bulu yang itam berkilat tu . Namun , umur kau tak panjang . Kau pergi dulu sebelum waktunya . Betapa kesalnya orang2 yg berada disekeliling kau .

Berry pergi akibat daripada terjatuh dr tingkat 6.  Berry cedera parah, darah keluar dr telinga, mata dan juga mulutnya. Berry da dibawa ke Klinik Veterinar mueeza dan didapati Berry patah kedua2 belah kaki hadapan, patah kaki kanan belakan
g dan lututnya hancur, patah rahang . Berry juga dah menjalani pembedahan kaki kanan (belakang) di nilai dan terus warded di Muezza utk rawatan selanjutnya . Aku tak putus2 berdoa agar Berry terus kuat utk melawan kesakitannya . Hmmm . 




Tak sanggup rasanya nak bercerita balik apa yg dah terjadi pada Berry , mata confirm akan terus berkaca . Sedih ! Mmg sedih ! Sedih tgk keadaan Berry . Seblom di bawa ke nilai utk operation kaki , Berry dah dibalutkan properly BUT , Berry mmg seekor kucing yg sangat sangat sangat tahan lasak . So that , bila Berry da terjaga , abis semua balutan digigitnya . tertanggal semua sampaikan Dr Zul buat keputusan kena teruskan operation secepat mungkin . Kesian Berry . Hmm . 



* sejurus selepas pembedahan memasukkan besi di kaki belakang dan mengikat tulang kaki kiri hadapan *



* Berry da sedar and alhamdulillah time ni dia nak makan dan minum dgn bantuan Teddy *.

Mengalir air mata ni melihatkan keadaan Berry yang mmg dgn mata kasar kita , sangat2 kritikal . tp berry kuat utk melawan sakitnya . Syabas Berry ! Mommy pujiiiii sgt Berry sbb terussss berjuang kuat utk idup . Ini lah gambaran struktur tulang kaki berry yang dah hancur teruk dan terpaksa digantikan dgn besi . Hmmm . 








Pic di atas ni , selepas stabil dr pembedahan akhirnya Berry da boleh balik rumah ! Happy rasanya utk berry . Masing2 da berfikir yang Berry mesti akan sembuh balik . Tp malangnya , besi di kaki belakang berry , terkeluar sampai terkoyak isi kakinya dan terus menampakkan tulang . Tuhan je yg tauuu mcmane rasa hati ni bila Teddy btau psl ni . Terpaksa lah hantar Berry balik ke muezza utk tindakan selanjutnya. 


Beberapa hari selepas pembedahan memotong besi kaki Berry , kaki depan berry plak bermasalah . Kaki tu mmg dah totally x dpt berfungsi . Sedih dan terkilan rasanya bila option terakhir utk berry adalah potong kaki  nya yg dah rosak teruk . Hmmmm . Dalam hati ni dah terasa satu perasaan yang sangat x sedap . Rase mcm berry xkn dpt bertahan lg lama . Berry , sila bertahan . Ramai yg sayangkan anda ! ( kata dalam hati jek ni sambil melalak ) 

Akhirnya , selepas 2 hari kaki berry dipotong .. Berry bernafas perlahan jek .. xnk makan , xnk minum .. Pada tgh malamnya , Berry menghembuskan nafasnya yang terakhir .. Disini sy kongsikan kata2 dr owner Berry ..


" 9 bln lps bwk berry masuk rumah..hidup sesame... Harini, bwk berry kluar rumah... Kluar tinggal kn semua.. Bru 2 hari lps tanam tangan kanan berry, hrini tanam berry plakk... Betapa sedihnya hati... Berry dh ✗ ade... Yer,Tuhan lebih sygkn berry... Semoga aman disane ŠαчαΩġ.... U know I love u so much !!! I love u so muchh !! Tunggu kat sane tau..!! ŠαчαΩġ berry selame2 nyaa.... Sedihhhhhh !!!! " 


Betapa luluhnya hati ni lepas baca ayat ni .. Mungkin semua akan tertanya2 , kenapa aku yg bercerita tentang Berry ni kan ? Aku adalah tuan asal kepada Berry .. dan Teddy adalah guardian baru nya .. Hmmm .. Aku bela Berry dr umur sebulan .. Berry ni adalah anak kepada kucing jantan aku , Blackie .. Luluh rasa hati bila dpt tau Berry akhirnya pergi dulu ikot Blackie .. Mmg aku sedar psl benda ni .. Anak2 bulus aku one day akan tetap tinggalkan aku .. cpt atau lambat jek .. Perit rasanyaaa bila dorg pergi dpn mata kitee .. Kalu bley , biarlah aku yg pergi dulu sebelom mereka .. Hmm ..  Semoga kamu berdua aman di sana dan sentiasa mendoakan mommy dan juga teddy .. Xdpt nk teruskan bercerita lg .. * sobs * 



from kak Athena Dewi...

RIP Berry.. Here's to Teddy

Losing Berry
There's a hole in ur heart where a cat used to be, 
He's nuzzled ur soul and is now part of u, 
His pain is his life & u knew what to do, 
But when u release him, 
dun lose urself too, 

The kitten u cradled 9 short months ago,
is a bundle of love & we definitely know,
that he'd lick away all of ur tears if he could,
It's his sense of duty to make u feel good, I
t's ur obligation to do what is best,

The love of his "mommy" is put to the test,
It's a wrenching and sorrowful way dat u both part,
it doesn't hurt less when the head rules the heart,

There's a hole in ur heart where ur Berry has passed through, When u say goodbye part of u will go too..
We know how you feel Teddy...
hang in there & be strong girl..







* Bkan teddy jek sentap baca ni .. Aku lagi rasa super sentap .. sedih sgt bila baca .. ape pn , terima kasih kepada semua mama dan papa meow di group Istana Si Meowww Hatiku sebab sentiasa teruss memberi sokongan pada semua yg pernah kehilangan anak bulus .. sobss .. Kan aku sentap lg .. hukhuk .. RIP Berry baby .. Mommy will always love you *

No comments: